Mår på loftet giver store problemer for begge parter

En mår på loftet er noget du skal have hjælp til

Pine mårs kommer fra Mustelidae familien, så er relateret til væsler, fritter, polecats og otters. De ligner disse arter med runde ører, ganske korte ben og lange kroppe, men er større end mange af deres slægtninge – vejer omkring 1-2 kg og 60-70 cm lange fra næse til hale, de handler om størrelsen på en kat. Mænd er omkring en tredjedel større end kvinder.

Den brune pels er tykkere og lettere om vinteren, med en gullig bib over halsen og brystet. Pine mårs er yderst smidige og fremragende klatrere, hjulpet af en lang busk hale for balance under træetop eventyr og store klør og tyk pels på fodsålerne til greb, da de bundet træstammer med lethed. Hvis de falder, drejer de sig i luften som en kat for at lande sikkert på alle fire fødder.

Hvad spiser de?

Selvom de er flotte klatrere, har pine mårs tendens til at finde det meste af deres mad på jorden, jage om natten og omkring skumringen. De vigtigste fødekilder er fugle, insekter og små pattedyr som volsler og kaniner, men svampe, bær og æg gør også et velsmagende måltid – som vi kun ved for godt, efter at vores Loch Arkaig-nestkamera har fanget en smigrende fyrmølle, der stjæler tre æg fra østers.

Mår på loftet er godt at få gjort noget ved

Interessant nok har forskningen antydet, at fyrmårs også byder på grå egern, der er større, langsommere og bruger mere tid på jorden end deres røde kolleger. Undersøgelser pågår, men det kan være gode nyheder for den truede røde egern, samt en række træer, der ofte er beskadiget af grays, der stripper deres bark.

Pine mårs tager deres navn fra deres habitat, der lever hovedsagelig i skov og foretrækker at bruge det meste af deres tid i fyrretræer, selv om de også vil bo i skrubber, stenrige områder og sprækker.

Fandt i hele Europa, i Storbritannien er de for det meste begrænset til nordlige og centrale Skotland, med nogle befolkninger i det sydlige Skotland og lavt antal i det nordlige England og Wales.

Pine mårs lever alene, kun kommer sammen for at opdrætte om sommeren. De kan lide at hvile og yngle over jorden, så skab deres hul i naturlige træhulrum – hvilket gør gamle skovområder til et ideelt sted – eller huller skabt af andre skabninger. De har også været kendt for at undgå det hårde arbejde med at opbygge deres eget hjem og simpelthen vedtage egern dreys og fugle reden i stedet!

Finder du en mår på loftet skal du ikke være bange

Pine mårs er meget territoriale og dækker et stort område, selvom det varierer afhængigt af habitatets type og kvalitet. Mænd har især store områder, der rejser så langt som fem miles i en nat og forsvarer op til 25 km2 – to gange det område, der dækkes af kvinder.

Desværre er pine mårs notorisk svært at få øje på. De er så beskedne, at de ofte studeres via fodspor, dråber og bits af tabt pels frem for direkte observationer. En mår på loftet er noget du skal have hjælp til

De er også genert og for det meste natlige, selv om de kommer ud om dagen om sommeren, og mens de ikke dvale om vinteren, vågner de mindre ud.

Hvis du har lyst på dine chancer, så prøv at besøge et dyreliv i Skotland eller et træ, der er kendt for at være hjemsted for fyrmårs, såsom Coed Hafod y Llyn i Wales eller Skotlands Glen Devon Woodlands, Abriachan eller Ledmore og Migdale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *